CL-blog
NOS VoetbalAangepast

Geen winnaar bij Bayern-Real Madrid • Boeiend duel eindigt na late strafschop in 2-2

Dit was ons liveblog over de Champions League, met vanavond de eerste wedstrijd in de halve finales:

  • Afgelopen: Bayern München - Real Madrid 2-2. Lees hier het verslag
  • Return op 8 mei in Madrid
  • Morgen de andere halve finale: Dortmund - PSG (21.00 uur)
liveblog gesloten

Tot morgen!

Woensdagavond richten we de blik op Dortmund, waar de andere halve finale van de Champions League wordt gespeeld tussen Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain. Ook die wedstrijd begint om 21.00 uur.

We zijn er morgen al iets eerder, want we pikken vanaf 18.45 uur ook de titelstrijd in de eredivisie voor vrouwen mee. FC Twente kan landskampioen worden, dan moet het wel winnen op bezoek bij Fortuna Sittard.

Fijne avond!

BAY-RMA | 90+3' Laatste fluitsignaal

Dat was het voor de heenwedstrijd. 2-2 in München, en dus is er nog helemaal niets beslist vanavond. Een mooie wedstrijd was het wel, waarin Bayern goed begon maar Real Madrid het na de 0-1 helemaal overnam. In de tweede helft richtte Bayern zich op. Sané en Kane scoorden (1-1 en 2-1), uiteindelijk zorgde Vinicius er met zijn tweede treffer van de avond voor dat het in 2-2 eindigde.

Bayern München-Real Madrid 2-2

BAY-RMA | 83' Goal Real Madrid!

Vinicius maakt zijn tweede van de avond! Hij staart naar Neuer en lijkt al te weten wat de Duitse doelman van plan is. Half in de hoek is genoeg voor Vinicius. Het staat weer gelijk in München.

Bayern München-Real Madrid 2-2

Vinicius Junior viert de 2-2

BAY-RMA | 82' Penalty Real Madrid

Overtreding van Kim, de bal gaat op de stip. De verdediger van Bayern trekt Rodrygo onderuit en krijgt geel. Vinicius gaat achter de bal staan.

BAY-RMA | 79' Pure klasse Modric

Wat een heerlijke pass van Modric. Hij ziet Vinicius vertrekken en legt de bal over de Bayern-defensie. Vinicius is voor niemand bij te houden, maar schiet uiteindelijk wel tegen keeper Neuer op. Kans verkeken.

De tijd begint wel te dringen. Real Madrid heeft nog een goede tien minuten om iets aan de achterstand te doen.

BAY-RMA | 75' Modric voor Bellingham

Real Madrid legt alle troeven op tafel: Modric maakt zijn entree. De Kroaat vervangt Bellingham en krijgt meteen de aanvoerdersband omgehangen door Kroos. De Duitser gaat namelijk ook van het veld, voor hem komt Diaz.

BAY-RMA | 65' Daar is Camavinga

Real Madrid is de controle na rust kwijt en wisselt. Coach Ancelotti haalt aanvoerder Nacho naar de kant en brengt Camavinga. Is de handige Fransman het antwoord op het overwicht van Bayern?

BAY-RMA | 57' Goal Bayern!

Kane scoort! Door een trage pas in zijn aanloop ziet de spits welke kant de keeper op wil gaan en schiet dan in de andere hoek.

De Engelsman staat nu op 29 doelpunten in de Champions League, daarmee staat Kane gelijk met onder andere Roy Makaay en Patrick Kluivert.

Bayern München-Real Madrid 2-1

Harry Kane

BAY-RMA | 56' Penalty Bayern

De bal gaat op de stip! Vazquez tikt Musiala onderuit in de zestien. Bayern lijkt de wedstrijd hier aan het begin van de tweede helft helemaal om te draaien.

BAY-RMA | 53' Goal Bayern!

De gelijkmaker. Sané doet het heel mooi, hij snijdt vanaf de zijlijn naar binnen en verrast dan keeper Loenin in de korte hoek. Wat een knal!

Bayern München-Real Madrid 1-1

Leroy Sane knalt de bal binnen

BAY-RMA | 46' Tweede helft

Bayern begint met één nieuwe speler aan de tweede helft. Guerreiro komt in de ploeg voor Goretzka. Geen wissels bij Real Madrid.

Bayern München-Real Madrid 0-1

Ondertussen in Amsterdam: VEB kritisch over nieuwe titel Kroes bij Ajax

De Vereniging van Effectenbezitters is het niet eens met de oplossing die Ajax met Alex Kroes heeft gevonden en zal dit op 21 mei tijdens de buitengewone vergadering voor aandeelhouders aan de orde stellen. Dat meldt dagblad Trouw.

De eerder weggestuurde algemeen directeur Kroes is nu 'titulair' technisch directeur van Ajax. Hij valt daardoor formeel voorlopig nu niet onder de raad van commissarissen (rvc) of aandeelhouders.

Dat is een ongewenste situatie, vindt Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). "Het is prima dat er nu een nette oplossing is gevonden, maar er is geen enkele reden om hem titulair te laten zijn. Iemand die zo'n belangrijke rol heeft bij een club als Ajax moet gewoon statutair benoemd zijn", zegt Everts. "Je kunt niet zeggen dat het bestuur van Ajax niet gaat over technische zaken. Het bestuur draagt een collectieve verantwoordelijkheid."

Half miljoen voor stichting Beckenbauer

Bayern München heeft 500.000 euro gedoneerd aan de Franz Beckenbauer Foundation. Voorafgaand aan de wedstrijd overhandigde de directie van de club symbolisch een cheque aan weduwe Heidi Beckenbauer. De Beckenbauer-stichting zet zich al veertig jaar in voor mensen met een beperking.

Het geld werd onder meer ingezameld door de veiling van shirts met de tekst 'Danke Franz', die de club droeg in de eerste wedstrijd na het overlijden van Franz Beckenbauer.

Het voetbalicoon, dertien jaar speler Bayern en met Duitsland wereldkampioen in 1974, overleed op 7 januari dit jaar. Hij won met Bayern driemaal de Europa Cup I, voorloper van de Champions League.

  • AFP
    Franz Beckenbauer, afgebeeld op een doek op de tribune voor de wedstrijd tegen Real Madrid
  • AFP

BAY-RMA | Rust

Dat was 'm voor de eerste helft. Bayern begon uitstekend, maar verzuimde te scoren in de openingsfase. Real Madrid hing achterover en sloeg op het juiste moment toe. Kroos en Vinicius maken, tot nu toe, het verschil.

Bayern München-Real Madrid 0-1

BAY-RMA | 45' Vrije trappen

Real Madrid heeft na de 0-1 meer controle over de wedstrijd en de wedstrijd wordt vooral uitgevochten op het middenveld. Kansjes komen er nu uit vrije trappen. Eerst schiet Bayern-spits Kane maar net naast, daarna is het de beurt aan Rodrygo.

Hij mag schieten vanaf rand zestien, na een overtreding van Mazraoui op Bellingham. Rodrygo krijgt de bal niet langs de muur.

BAY-RMA | 24' Goal Real Madrid!

Bayern blijft kansen missen, aan de andere kant is het wel raak. Kroos brengt met een perfecte pass Vinicius in stelling, de Braziliaan maakt het af en schuift de bal langs keeper Neuer.

Bayern München-Real Madrid 0-1

Vinicius junior

BAY-RMA | 12' Kane en Musiala schieten over

Het is eenrichtingsverkeer in de openingsfase, toch Bayern scoort nog niet. Kane probeert het van heel ver, maar schiet vanuit de middencirkel over het doel.

Even later gaat ook de volgende mogelijkheid, van de schoen van Musiala, over de lat.

BAY-RMA | 6' Meer kansen Bayern

De Duitsers starten goed maar missen ook de tweede en derde kans van de wedstrijd. Met een hakje bedient Sané spits Kane, de Engelsman schiet in de handen van keeper Loenin.

Even later is het opnieuw Sané die voor dreiging zorgt. Real Madrid krijgt nog geen vat op de snelle buitenspeler, maar hij schiet over.

Harry Kane neemt het doel van Real Madrid onder vuur

BAY-RMA | 1' Redding Loenin

Bayern zoekt vanaf de aftrap de aanval en krijgt meteen de eerste kans van de wedstrijd. Sané duikt na een combinatie op voor het doel van Madrid, waar keeper Loenin aan de bak moet. De Oekraïner doet dat goed, hij keert de inzet van Sané.

BAY-RMA | 1' Aftrap

De hymne heeft geklonken, de handen zijn geschud en de vaantjes uitgewisseld. Voetballen maar!

Vriendelijkheden vooraf tussen coaches Thomas Tuchel en Carlo Ancelotti

Rekken en strekken

De laatste voorbereidingen voor de wedstrijd. Over een klein kwartiertje de aftrap in München.

  • Reuters
    Real Madrid-verdediger Antonio Rüdiger
  • AFP
    Bayern-keeper Manuel Neuer

De grote oren

De finale is pas op 1 juni op Wembley, toch mag iedereen er vanavond al even naar kijken. De 'cup met de grote oren' staat in het stadion in München voorafgaand aan de wedstrijd van vanavond.

Beide clubs kennen de trofee maar al te goed. Real Madrid won de cup al veertien keer en is daarmee recordhouder, Bayern heeft er zes op de erelijst.

Ook Robben is erbij

Zo'n mooie Champions League-avond is een goed moment om je oude club(s) weer eens te bezoeken, moet Arjen Robben gedacht hebben. De 96-voudig Oranje-international speelde, na twee jaar Real Madrid, van 2009 tot 2019 bij Bayern München en won in 2013 de Champions League.

'Immer Müller': 150 duels in de Champions League

Louis van Gaal zei het al toen hij trainer was in München: "Müller spielt Immer". En zo is het. Thomas Müller speelt altijd. Of het nou 'tulpengeneral' Van Gaal, Jupp Heynckes, Pep Guardiola, Carlo Ancelotti, Niko Kovač, Hansi Flick, Julian Nagelsmann of Thomas Tuchel is die de opstelling van Bayern maakt.

Vanavond speelt de 34-jarige Müller zijn 150ste wedstrijd in de Champions League. Daarmee staat hij zesde op de eeuwige ranglijst. Alleen Cristiano Ronaldo (183), Iker Casillas (177), Lionel Messi (163), Karim Benzema (152) en Xavi (151) speelden meer wedstrijden in het hoogste Europese clubtoernooi.

Real Madrid-middenvelder Toni Kroos zit zijn voormalig teamgenoot Müller overigens op de hielen. Kroos speelt vanavond zijn 149ste wedstrijd in de Champions League

Thomas Müller

Opstelling Bayern

Geen Matthijs de Ligt, wel Noussair Mazraoui in de basis van Bayern München. De in Leiderdorp geboren voormalig Ajacied staat vanavond linksback. De Ligt ontbreekt door een knieblessure. Kim Min-jae is zijn vervanger en vormt het centrale duo met Eric Dier.

Verder kiest trainer Thomas Tuchel voor de weer herstelde middenvelders Konrad Laimer, Jamal Musiala en natuurlijk: Thomas Müller.

Bayerns basis

Opstelling Real Madrid

Carlo Ancelotti is er al uit. Met deze elf begint Real Madrid vanavond aan de heenwedstrijd tegen Bayern in München. De Italiaanse coach kan niet beschikken over Dani Carvajal, de verdediger is geschorst.

Veel van de basisklanten zijn goed uitgerust, afgelopen weekend zaten spelers als Jude Bellingham, Vinicius Junior en Toni Kroos op de bank en mochten veel spelers die normaliter reserve zijn zich laten zien. Zelfs keeper Andrij Loenin kreeg rust, Kepa Arrizabalaga stond onder de lat in de gewonnen competitiewedstrijd tegen Real Sociedad (0-1).

De elf van Madrid tegen Bayern

Malen en Maatsen terug bij Dortmund

Donyell Malen, Edin Terzic en Ian Maatsen

Alvast een blik op de Champions League-dag van morgen. Dan kan Borussia Dortmund tegen Paris Saint-Germain waarschijnlijk weer beschikken over Donyell Malen. Zijn trainer Edin Terzic verwacht een beroep dat de aanvaller inzetbaar is, meldde hij op een persconferentie.

Malen ontbrak de afgelopen duels door een blessure aan zijn knie. Dit seizoen groeide Malen, die in 2021 overkwam van PSV, uit tot een belangrijke pion bij Dortmund. Hij maakte voor zijn blessure 13 goals in 34 wedstrijden.

Terzic hoopt ook weer te kunnen beschikken over Marcel Sabitzer en Sébastien Haller, zij zitten in de laatste fase van hun revalidatie en trainden deze week weer (gedeeltelijk) mee. Ian Maatsen is in ieder geval weer van de partij bij Dortmund, hij ontbrak afgelopen weekend door een schorsing.

Thomas Müller wil alleen maar rood zien

De buitenkant van het stadion van Bayern München rood laten kleuren, gebeurt met een druk op de knop. Om de tribunes tijdens de wedstrijd van vanavond ook volledig rood te laten kleuren, deed de club een oproep aan de fans.

Thomas Müller sprak de fans toe in een videoboodschap op X, waarin hij iedereen oproept iets roods aan te trekken vanavond.

Courtois terug bij Real, definitief niet naar EK

Thibaut Courtois keert vandaag na een seizoen vol blessureleed terug in de wedstrijdselectie van Real Madrid voor de kraker tegen Bayern München. Een mooi moment voor de 31-jarige keeper, maar komt hij dit seizoen nog aan de bak? Zijn vervanger, de Oekraïner Andriy Loenin, doet het uitstekend bij de aanstaande kampioen van Spanje.

Aan het EK hoeft Courtois in ieder geval niet meer te denken. De 102-voudig international raakte vorig jaar in conflict met bondscoach Domenico Tedesco, die vandaag duidelijk maakte de keeper niet in zijn EK-selectie op te nemen.

Barbosa mag ondanks dopingschorsing voorlopig weer voetballen

De Braziliaanse spits Gabriel Barbosa mag voorlopig weer in actie komen. De 18-voudig international werd voor twee jaar geschorst omdat hij niet had meegewerkt aan een dopingcontrole, maar ging in beroep. In afwachting van dat beroep mag Barbosa weer voetballen.

'Gabigol' miste de eerste negen wedstrijden van het nieuwe seizoen, dat in Brazilië deze maand begon. Komende donderdag kan hij weer meedoen bij een bekerwedstrijd van zijn club Flamengo.

Barbosa was op jonge leeftijd al een sensatie bij Santos, de club waar ook onder meer Pelé en Neymar doorbraken. In Europa slaagde de inmiddels 27-jarige spits niet, hij kwam nauwelijks aan de bak bij Inter en Benfica.

Gabriel Barbosa

'De Ligt ontbreekt bij Bayern'

Voorafgaand aan de Champions League-topper lezen we slecht nieuws over Matthijs de Ligt: de Nederlandse verdediger is niet uit de teambus gekomen. Hij lijkt niet fit genoeg om in actie te komen namens Bayern München vanavond. De Ligt stond afgelopen weekend in de basis tegen Eintracht Frankfurt, maar werd in de rust gewisseld omdat hij niet okselfris was.

Naast de Nederlander ontbreken ook Sacha Boey en Bouna Sarr, beide backs zijn al langer geblesseerd.

Ondertussen in Eindhoven....

Wanneer PSV zondag op eigen veld de landstitel verovert zal de bijbehorende trofee, de zogenoemde schaal, worden uitgereikt door Hans van Breukelen. De voormalig doelman en 73-voudig international noemt het op de site van de Eindhovense club "een eer" dat hij een rol speelt bij de festiviteiten.

PSV wordt zondag voor de 25e keer kampioen als het één punt pakt tegen Sparta Rotterdam.

Van Breukelen (rechts) in gesprek met PSV-trainer Peter Bosz

UEFA stelt vanaf donderdag 100.000 tickets EK beschikbaar

De UEFA stelt donderdag vanaf 11.00 uur 100.000 tickets voor het komende EK in Duitsland beschikbaar. De kaarten zijn te koop via het officiële ticketplatform. Het aantal beschikbare tickets verschilt per wedstrijd.

Het gaat enerzijds om kaartjes die in maart en april al via het officiële doorverkoopplatform werden aangeboden. Ook is de laatste hand gelegd aan de verbouw van de EK-stadions, waardoor er extra zitplaatsen zijn ontstaan. Daarnaast stelt de UEFA een aanzienlijk aantal tickets met korting beschikbaar voor zitplaatsen met beperkt zicht.

Vorig jaar waren er voor de eerste verkoopfase in totaal 2,7 miljoen tickets beschikbaar voor het EK.

Welkom!

Welkom in ons Champions League-liveblog. Vanavond staat er in de halve finales een absolute topper op het programma: Bayern München - Real Madrid.

De grootmachten zijn samen goed voor liefst twintig bekers met de grote oren. Real won het toernooi veertien keer, Bayern zesmaal.