Vinicius viert zijn openingstreffer
NOS Voetbal

Vinicius zit Bayern dwars in Champions League-spektakel: alles mogelijk in return

De eerste halve finale tussen Bayern München en Real Madrid in de Champions League heeft geen winnaar opgeleverd. De grootmachten in het Europese voetbal maakten er een zeer aantrekkelijke wedstrijd van, waar na negentig minuten een 2-2 eindstand op het bord stond.

Bayern was vrijwel de gehele wedstrijd de betere partij, maar werd dwarsgezeten door de Braziliaan Vinicius Junior, die een goede wedstrijd speelde en tweemaal scoorde namens Real Madrid.

Door het gelijkspel maken beide teams nog aanspraak op een plek in de finale, al heeft Real volgende week woensdag wel het thuisvoordeel in de return.

Geflatteerde voorsprong

Al binnen een minuut moest Real Madrid-doelman Andrij Loenin redding brengen, toen Bayern München zich soepel door de Spaanse verdediging combineerde. Leroy Sané mocht inschieten na een handige pass van Harry Kane, maar deed dit niet nauwkeurig genoeg.

Het bleek de voorbode voor een wervelende openingsfase, waarin Bayern veel beter was en Real geen seconde lucht gaf. Pas na 23 minuten kwamen de Spanjaarden eindelijk eens in de buurt van keeper Manuel Neuer, en direct was het raak.

Na een magistrale pass van Toni Kroos kwam Vinicius Junior oog in oog te staan met Neuer. De Braziliaan maakte geen fout en schoof simpel binnen voor de toch wel geflatteerde 0-1. Een tekenende statistiek: het was de eerste doelpoging van de Spanjaarden in dit duel.

Leroy Sane knalt de bal binnen

Die goal van Vinicius leek een deken van gelatenheid te leggen over de Allianz Arena, waar 75.000 toeschouwers plots een stuk minder kabaal maakten en de thuisploeg passiever werd. De Beierse geest leek even uit de fles.

Comeback in vier minuten

Kort na de rust bracht Bayern daar verandering in: in een mum van tijd draaide 'Der Rekordmeister' de wedstrijd volledig om.

Na iets meer dan vijftig minuten ontving Sané de bal aan de rechterkant, om vervolgens naar binnen te trekken en verwoestend uit te halen met zijn favoriete linker. Het was een onhoudbaar schot in de korte hoek en betekende de gelijkmaker.

Vier minuten daarna was het alweer raak voor Bayern. Jamal Musiala, het toptalent met de onnavolgbare dribbels, liet zich gewillig vallen na een tikje tegen zijn scheenbeen en versierde daarmee een penalty. Daarmee wist Harry Kane wel raad: de Engelsman mikte vanaf elf meter raak voor de 2-1.

Harry Kane heeft de 2-1 gemaakt

In het restant van het duel bleef Bayern de dominante ploeg, slechts geplaagd door enkele uitbraken van Vinicius. Niet geheel verrassend was het dan ook de Braziliaan die aan de basis stond én de maker was van de 2-2.

Hij stuurde zijn landgenoot Rodrygo weg met een steekpass, en die werd neergelegd door Kim Min-Jae: penalty. Vinicius pakte zelf de verantwoordelijkheid en ging achter de bal staan, om die onberispelijk binnen te schieten.

Bekend recept

Zo flikte Real Madrid het opnieuw: zonder veel balbezit of doelpogingen te hebben, weet het een gunstig resultaat te boeken in een Europese topwedstrijd. Het is inmiddels een bekend recept.

De teleurstelling na afloop was dan ook zichtbaar bij Bayern München, waar een gefrustreerde trainer Thomas Tuchel te zien was. Er had meer in gezeten voor de Zuid-Duitsers.