Arne Slot
NOS Voetbal

Fundament bij Feyenoord kan vertrek Slot dragen: 'Geen reden tot paniek'

Arne Slot transformeerde Feyenoord sinds zijn entree in de zomer van 2021 van defensieve subtopper tot aanvallende prijzenpakker en Champions League-deelnemer. Het aanstaande vertrek van de trainer naar Liverpool is een flinke aderlating, maar oer-Feyenoorders Regi Blinker en Peter Houtman stellen de supporters gerust: "Er is geen reden tot paniek."

"Er is de afgelopen drie jaar een te sterk fundament gebouwd binnen de hele club", legt Blinker uit. De boel stort niet zomaar in, wil hij maar zeggen. Daarnaast gelooft hij dat de speelwijze die Slot hanteerde, voor een groot deel overgenomen kan worden door een opvolger.

"Slot heeft laten zien met wat voor type voetbal, én gedrag, je tot prestaties kan komen. Maar je kan de speelwijze van Slot inmiddels de speelwijze van Feyenoord noemen. Zijn opvolger kan die lijn doortrekken", aldus Blinker, die in de jaren tachtig en negentig voor de Rotterdamse club speelde.

Huidig profiel bij Feyenoord als basis

"Elke trainer heeft net een andere manier van spelen en zet daarin zijn eigen handtekening, maar het huidige profiel bij Feyenoord moet de basis zijn", vervolgt Blinker. "Van achteruit opbouwen en het afjagen van de tegenstander, met jonge spelers met potentie. Dat is het uitgangspunt."

Arne Slot geeft aanwijzingen

Bij Feyenoord is daar de afgelopen jaren inderdaad vol op ingezet. Niet alleen het eerste elftal hanteerde het voetbal zoals Slot dat graag ziet. De zichtbare spelintenties en spelprincipes van de hoofdcoach gelden ook als inspiratiebron voor de jeugd, legde hoofdjeugdopleiding Rini Coolen vorig jaar al eens uit.

Houtman, oud-speler en huidig stadionspeaker van Feyenoord, zegt daarover: "Als Feyenoord ervoor kiest deze stijl door te trekken, moet dat zwaar wegen bij de keuze voor een trainer. Gelukkig zijn er een heleboel trainers. Er is er vast wel één geschikt voor de klus."

Imago en benadering pers belangrijk

Beide mannen zijn het er wel over eens dat de functie tegenwoordig meer behelst dan alleen de spelers zo goed mogelijk voorbereiden op een wedstrijd. "Slot heeft een frisse wind laten waaien en met zijn gedrevenheid Feyenoord in alle geledingen laten groeien. Er is een nieuwe Feyenoord-cultuur ontstaan", zegt Houtman.

Ook Blinker heeft de club de afgelopen drie jaar flink zien veranderen: "Er is een nieuwe visie, van de manier van spelen tot het bestieren van het hele bedrijf. Een trainer moet de capaciteiten hebben om daar binnen te fungeren."

Een van de belangrijkste dingen die bij die taak hoort, is het optreden in de media. "Slot had een goed imago en stond de pers heel kundig te woord", vindt Blinker. Houtman legt uit: "Hij was altijd reëel, in zijn voorbesprekingen en nabeschouwingen."

Houtman denkt dat het goed is als de opvolger van Slot dat op ongeveer dezelfde manier gaat doen. "Slot benaderde dat op een hele nuchtere manier. Zijn opvolger moet dat ook kunnen. Tegenwoordig moet dat ook wel, met alle kanalen en voetbalmedia die er actief zijn."

Vrijdag liet Slot weten vol vertrouwen te zijn dat het rondkomt met Liverpool:

Slot: 'Je mag me natuurlijk altijd feliciteren'

Blinker en Houtman vinden het allebei lastig om één naam te noemen van de meest geschikte opvolger, maar hebben vertrouwen in de directie van Feyenoord. Houtman: "Daar weten ze heus wel wat ze doen. En onthoud: niemand is onvervangbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl