NOS NieuwsAangepast

Vakantiegeld komt eraan: grote verschillen tussen inkomensgroepen

Het is bijna mei en dus komt voor veel Nederlanders in loondienst de uitkering van het vakantiegeld er weer aan. Voor mensen met een inkomen dat lager is dan modaal valt het bedrag hoger uit dan vorig jaar.

Werknemers met een modaal inkomen of hoger krijgen dit jaar juist minder vakantiegeld. Dat heeft salarisverwerker ADP berekend.

Zo krijgen modale inkomens zo'n 19 euro netto minder vakantiegeld. Iemand die iets daaronder verdient krijgt juist aanzienlijk meer, tot wel honderden euro's.

Een drie keer modaal verdienende werknemer ontvangt daarentegen ruim 600 euro minder. En iemand die parttime werkt krijgt volgens de berekening van ADP 578 euro extra ten opzichte van 2023.

De verschillen hebben te maken met de loonbelasting en het jaarinkomen. Hoe het precies komt dat de ene groep werkenden erop vooruit gaat en de andere juist niet, is niet simpel uit te leggen, zegt Dik van Leeuwerden, expert wet- en regelgeving bij ADP.

Het heeft allemaal te maken met twee kortingen die van toepassing zijn op de loonbelasting: de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Van Leeuwerden: "De hoogte van de korting hangt af van je persoonlijke situatie. Niet alleen van hoeveel je verdient, maar ook of je bijvoorbeeld een Wajong-uitkering of AOW hebt."

Op het salarisstrookje van mei krijgen mensen die daar recht op hebben minimaal 8 procent van hun bruto jaarsalaris extra als vakantiegeld. Dat bedrag wordt berekend over het afgelopen jaar - van mei tot mei. Op je vakantiegeld wordt, net als op je loon, belasting ingehouden.

Paar tientjes meer vakantiegeld

Sinds begin dit jaar zijn werkgevers wettelijk verplicht om werknemers het minimumuurloon te betalen. Dat begint op 15-jarige leeftijd rond de vier euro, en loopt op tot ruim dertien euro per uur voor 21-plussers. En de invoering van dat uurloon heeft invloed op het vakantiegeld van mensen die het minimumloon verdienen, ziet de salarisverwerker.

Zo krijgt iemand die 36 uur per week werkt 15 euro minder, maar mensen die meer uren werken krijgen juist tot een paar tientjes meer vakantiegeld. De belangrijkste verklaring daarvoor is dat die laatste groep meer uren werkt waarover vakantiegeld wordt opgebouwd.

Erg inzichtelijk is het systeem rondom het vakantiegeld niet. Van Leeuwerden zit al tientallen jaren in het vak en snapt dus de fijne kneepjes, maar realiseert zich dat niet iedereen begrijpt hoe het werkt.

"Ik denk dat het makkelijker kan, maar dat initiatief moet vanuit de overheid komen. Je zou makkelijk moeten kunnen uitleggen hoe je van bruto naar netto gaat en hoe vakantiegeld in elkaar zit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl