In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Universiteit en Hogeschool Utrecht: 'Vernietig de bangalijsten'

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht roepen hun studenten op om bangalijsten over studentes te verwijderen. Ze mailden vandaag een dringend verzoek daartoe, op verzoek van de slachtoffers.

"Deze situatie vraagt om een sterk signaal dat wij dit gedrag niet accepteren", laat het bestuur van de universiteit weten. "Daarom hebben we besloten om aanvullend op onze eerdere berichten en sancties richting het Utrechts Studenten Corps de uitzonderlijke stap te nemen om alle studenten te mailen."

De hogeschool noemt het maken en verspreiden van de lijsten "weerzinwekkend", schrijft RTV Utrecht. De Utrechtse onderwijsinstellingen benadrukken dat het strafbaar is om de lijsten te bezitten.

Smaad en/of laster

Vorige maand kwamen kort na elkaar twee lijsten naar buiten met daarop de namen, adressen, foto's en telefoonnummers van Utrechtse studentes. De eerste lijst kwam vanuit het Utrechts Studenten Corps. In de 'grietenpresentatie' werden ook vermeende seksuele activiteiten van studentes beoordeeld.

Twee Utrechtse mannen van 20 zijn aangehouden. Beiden zijn lid van de studentenvereniging. Ze worden verdacht van smaad en/of laster. De vereniging heeft verder enkele leden geschorst vanwege betrokkenheid bij het maken van de bangalijsten.

Zo'n twee weken na de eerste werd een tweede lijst verspreid. Het is nog onduidelijk door wie. In elk geval hebben de universiteit en hogeschool besloten het Utrechtse corps voorlopig niet meer te ondersteunen.

Advertentie via Ster.nl